Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Bob Marley-70 χρόνια απ την γέννηση του.



Ξεκίνησε από την Τζαμάικα, και κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο Bob Marley γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945, σε ένα μικρό χωριό του Nine Mile, το Saint Ann Parish, στη Τζαμάικα.

Το πλήρες όνομά του ήταν Νesta Robert Marley.Ο πατέρας του Norval Sinclair Marley ήταν λευκός Τζαμαϊκανός με αγγλική καταγωγή ο οποίος παντρεύτηκε μια δεκαεννιάχρονη Τζαμαϊκανή.

 
O Marley έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 10 χρονών. Από τότε αυτός και η μητέρα του μετακόμισαν σε μια φτωχογειτονιά του Kingston, την Trenchtown. Για να επιβιώσει έμαθε αυτοάμυνα μιας και δεχόταν επιθέσεις λόγω της καταγωγής (μισός μαύρος μισός λευκός) και του αναστήματος του (1.63 μ. ύψος). Κέρδισε τελικά φήμη για τη φυσική του δύναμη και το ψευδώνυμο «Tuff Gong».
Γνώρισε τον Neville “Bunny” Livingston και άρχισαν παρέα να γράφουν μουσική. Στα 14 του χρόνια παράτησε το σχολείο και δούλευε σε ένα σιδεράδικο. Όταν δεν δούλευε έπαιζε μουσική με τον φίλο του και καθώς περνούσε ο καιρός γνώριζαν και άλλους μουσικούς. Κάπως έτσι το 1963 ο Bob Marley, ο Bunny Livingston, ο Peter McIntosh, ο Junior Braithwaite, η Beverley Kelso και ο Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους "The Teenagers" - έπειτα άλλαξαν όνομα στη μπάντα και την ονόμασαν "The Wailing Rudeboys", μετά σε The Wailing Wailers και τελικά σε The Wailers. Το 1966 παντρεύτηκε τη Rita Anderson.

Στα τέλη του '60 ο Marley είχε ήδη κερδίσει την αγάπη του κόσμου. Τραγουδούσε την πολιτική και κοινωνική του σκέψη ενώ εκείνη την εποχή έγραψε και το μνημειώδες "Get Up, Stand Up" με το οποίο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση.



Οι The Wailers διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο Marley κράτησε το όνομα του συγκροτήματος και εμφανιζόταν ως Bob Marley αλλά και Wailers. Μαζί του στα φωνητικά η γνωστή τραγουδίστρια Marcia Griffiths.
Ο Μarley ήταν οπαδός του Ρασταφαριανισμού.


Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι "No Woman, No Cry"


Η reggae είχε γίνει μια μουσική παγκόσμια και πολλοί καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αυτήν.
Το 1976 ο Marley επιστρέφει στη Τζαμάικαόμως άγνωστοι αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. Ο Marley υποστήριζε ενεργά το People's National Party και η επιρροή του στους ντόπιους άρχισε να θεωρείται πια απειλή για τους πολιτικούς αντιπάλους του. Oι δράστες πυροβόλησαν εκτός απ' τον ίδιο και τον μάνατζερ του αλλά και τη γυναίκα του Marley.
.
Image
Το ζευγάρι δεν τραυματίστηκε σοβαρά, η κατάληξη της επίθεσης όμως δεν ήταν το ίδιο αίσια για τον μάνατζερ της μπάντας, Don Taylor, ο οποίος υποβλήθηκε σε σειρά εγχειρήσεων παλεύοντας για τη ζωή του.



O Marley έπειτα έφυγε κατευθείαν για το Λονδίνο, όπου ηχογράφησε δύο άλμπουμ, το Exodus (Exodus, Waiting in Vain, Jammin', One Love) και το Kaya (Is this Love, Sun is shinning).



To 1978 επέστρεψε στην πατρίδα του και διοργάνωσε μια συναυλία πολιτικής συμφιλίωσης, που έμεινε στην ιστορία ως One Love Peace Concert. Επάνω σε εκείνη τη σκηνή, κατάφερε να συμφιλιώσει τον πρωθυπουργό Michael Manley (του PNP) και τον άσπονδο εχθρό του, ηγέτη της αντιπολίτευσης Edward Seaga, με τους δύο άντρες να δίνουν τα χέρια στη σκηνή!

Ο Bob Marley έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Πριν κλείσει οριστικά τα μάτια του, είχε παρασημοφορηθεί από την τζαμαϊκανή κυβέρνηση, ενώ είχε τιμηθεί και με το Μετάλλιο Ειρήνης του ΟΗΕ (1980). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου